10 feb 2015

CARNESTOLTES A SANT FOST

Aquest proper dissabte dia 14, en el Pavellò 1 del nostre poble, hi haurà un ball de Carnestoltes, és la intenció d'alguns amics dels 100ypico d'anar, ens veurem i ens sumarem a la festa, millor si anem disfressats.
El carnaval és una de les festes més populars arreu del món. Cronològicament precedeix l'austeritat i la penitència de la quaresma.
Comença el dijous gras o llarder i acaba amb l'enterrament de la sardina o també, com a molts pobles dels Pirineus, amb la crema o enterrament del Carnestoltes, el dimarts de carnaval. El dia següent es dimecres de cendra, primer dia de quaresma (falten quaranta dies per Pasqua).
El carnaval "carnem levare" o treure la carn, en referència al desdejuni, ja el celebraven egipcis, jueus, grecs, en les saturnals romanes (festes de les classes pobres on els amos i els esclaus es canviaven els papers) i amb una clara relació amb les lupercals relacionades amb la fecunditat i les matronals on les dones prenien la iniciativa en l'activitat sexual. També te referències en les celebracions paganes d'alegria per l'arribada de la primavera i les disfresses simbolitzen el canvi que realitza la natura. Amb el cristianisme, el carnaval perd els elements màgics i és en l'edat mitjana i en especial a Itàlia, on prén una dimensió festiva, luxuriosa i de permissivat. 
A les nostres comarques el carnaval s'anomena carnestoltes, que significa "carnes tollendas" o carns suprimides amb clara al·lusió a l'inici del dejuni. El Carnaval de Rio es onaltre cosa ENTRA AQUI

El carnestoltes prengué llavors personalitat pròpia, era un senyor molt "juerguista", que li agradaven molt les dones, la broma i que manava mentre durava la festa. La gent cansada de veure'l fent malifetes l'apressava, el passejava pel poble i era conduït a un jutjat popular, on era condemnat a morir penjat i perquè fins i tot l'esperit desaparegués del poble, el cremaven i així tornava la pau a les cases. Encara que en alguns pobles el carnestoltes deixa escrits abans de morir un testament, on es reia de les malifetes realitzades i d'alguns dels habitants del poble.
Aquest personatge es representava amb pantalons i camisa farcits de palla, un barret al cap i un nas llarg, es penjava d'algun paller i després es passejava pel poble, fins ser jutjat i ajusticiat,
Carnaval és doncs una llicència controlada de la rutina diària i la quotidianitat, dies de ballar, cantar, empaitar a les dones, fer bromes, menjar molta carn (embotits), origen dels actuals ranxos, bones fartanades per poder suportar el deler del dejuni quaresmal. Com que abans no ni havia recursos per comprar màscares, el jovent s'emmascarava la cara amb cendra i quan veien alguna persona que no anava disfressada la perseguien amb una escombra i li tiraven serradures i cendra perquè quedés disfressat. Si trobaven algú treballant el lligaven de mans i li posaven una multa, normalment tot s'arreglava amb algun trago de vi o alguna cosa de menjar. Els que no n'eren partidaris es solien quedar a casa i moltes vegades eren víctimes de bromes i cantarelles. Han estat diversos els períodes on s'ha prohibit el carnestoltes, Felip V, ho va abolir ja que màscares i disfresses donaven anonimat a venjances. Carles III n'aixecà la prohibició i el 1773, es prohibeix de nou l'ús de capes i màscares. La més recent de les prohibicions la trobem el 1939, quan Franco prohibí el carnaval arreu del país, essent permesa exclusivament per als infants. (text de Toni Alet).

5 comentarios:

  1. paquita pulido vadillo13 de febrero de 2015, 15:24

    Muy bien Toni todos disfrazados y a disfrutar

    ResponderEliminar
  2. Paquita espero encontrar algo para ponerme, nos vemos!!

    ResponderEliminar
  3. Estoy seguro, amigo Toni, que vuestro carnaval es más divertido y que lo váis a pasar mucho mejor que si os desplazáis a Río de Janeiro. Hoy estaréis ya en pleno baile. ¡FELIZ CARNAVAL!

    Un abrazo, Toni.

    P.E,: Algunas veces, la net se porta muy mal conmigo. No me permite publicar en comentarios y me trasloca todo lo que puedo hacer. No, no es el ordenador, es "la nube" que llueve sobre mi cabeza alguna vez. En esta ocasión habéis sido tyrece amigos/as a las que no he podido escribir. Espero que me deje en paz.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Antonio, a falta de Rio, bueno es este baiea del pueblo, pero que mas quisiera yo que viajar y vivir el Carnaval Brasileiro
      Un abrazo tocayo

      Eliminar
  4. Voy a ponerme al día de comentarios atrasados. Estñas guapísimo, Tocayo.

    ResponderEliminar